advertorial
KAT HEEFT DIARREE – VERBORGEN PARASIETEN?
Gezonde darm, gezonde kat
Als de kat vaak diarree heeft, kan dit komen door een verstoorde maag-darmflora of niet-herkende parasieten. De darm draagt bij mens en dier bij aan de gezondheid en stimuleert het immuunsysteem en de stofwisseling. Ontstaat er een disbalans, dan kan dit leiden tot diarree, darmparasieten, spijsverteringsstoornissen, huid- en vachtveranderingen en zelfs allergische reacties. Voedingsstoffen worden niet meer zoals gewoonlijk opgenomen en functionele stoornissen komen erbij. Dit kan verdere ziekten en klachten veroorzaken. „Als de kat gezond is, is de mens blij“ is daarom geen loze uitspraak. Om de kat weer op de been te helpen en verborgen parasieten kwijt te raken, is een darmreiniging en ook een verandering van voeding essentieel. Vooral voedingsgevoelige katten profiteren hiervan.
De ware oorzaak van diarree: Darmproblemen
De darm is een klein wonder van de natuur en de darm van de kat is vier tot vijf keer zo lang als zijzelf. Zonder de darm werkt niets en alleen hij zorgt voor een regelmatige spijsvertering. Overigens zijn katten in tegenstelling tot honden echte carnivoren, zogenaamde vleeseters. Honden zijn omni-carnivoren en dus alles-/vleeseters. Er zijn dus ook enkele verschillen en daarom is een darmreiniging volledig afgestemd op de kat. Om de gezondheid van een kat te waarborgen, moeten alle orgaanfuncties, zoals ook de lever, perfect verlopen. Spijsverteringsenzymen breken het voedsel af in de kleinste bouwstenen. Alleen een gezonde darm kan aan deze processen bijdragen. Bij de afbraak van voedsel worden de afzonderlijke bouwstenen weer in de bloedbaan gebracht. Een spijsvertering begint weliswaar in de darm zelf, maar ook de mondgezondheid, de slokdarm en de maag spelen een belangrijke rol. Want zij zorgen voor het goede samenspel. Daarom is een gezondheidscontrole bij de dierenarts jaarlijks en indien nodig aan te raden. Als de darm ziek is, leidt dit tot diarree of ook tot verstoppingen. De kat voelt zich onwel en kan zelfs overgeven. Dit kan bijvoorbeeld komen door ongeschikt voer, stress, een verhuizing, de nieuwe omgeving en door antibiotica.
Darmproblemen door verkeerde voeding?
Als het maag-darmkanaal problemen heeft, is het hele immuunsysteem van de kat verzwakt. Het immuunsysteem zit in de darm! Met een verzwakte afweer kunnen parasieten en ziekten niet meer worden bestreden. Het ergst is het bij kleine kittens of oude katten, omdat hun immuunsysteem gewoon niet zo resistent is. Om zowel de kattendarm als het immuunsysteem te versterken, is een gezonde, volledig koolhydraatvrije kattenvoeding noodzakelijk.
Parasieten voeden zich met koolhydraten (suikermoleculen)! Ze kunnen alleen overleven door de aanvoer van suikermoleculen in de kattendarm.
Een kat is een echte vleeseter (carnivoor) en heeft geen koolhydraten in de voeding nodig. Katten missen de enzymen om koolhydraten te verteren. Wie op lange termijn kattenvoer met koolhydraten geeft, belast het maag-darmkanaal van de kat en daarmee het hele immuunsysteem. Helaas houden de meeste kattenvoerfabrikanten geen rekening met dit feit en voegen aardappel, rijst, pasta, maïs, granen en andere koolhydraatbronnen toe aan droog- en natvoer. Droogvoer heeft een zeer hoog koolhydraatgehalte.
Het goede nieuws is: Je kunt de darm herstellen door onmiddellijk te stoppen met het voeren van droogvoer en koolhydraatrijk natvoer. Bij darmproblemen heeft de kat licht verteerbare voeding nodig. Het maag-darmkanaal van de kat is erg belast. Droog- of natvoer met een hoog koolhydraatgehalte is voor de kat moeilijk verteerbaar en belast de spijsverteringsorganen alleen maar extra. De koolhydraten in droogvoer heeft het kattenlichaam bovendien helemaal niet nodig! Katten halen hun volledige energiebehoefte uit eiwitten (vlees). Zacht voor de maag en bijzonder goed verteerbaar is een:
- vochtig, vers vleesvoer
- met uitsluitend hoogwaardige eiwitten en vetten
- voedselkwaliteit
- volledig zonder koolhydraten en zetmeel
- met minstens 95% vleesgehalte
Hier is het koolhydraatvrije kattenvoer voor de opbouw van de darm te vinden: www.fluwelenoor.nl*
LET OP: Als je in plaats van de 200 gram* blikken 6 grote 810 gram blikken* voor 36,60 € koopt, dan is dat, afhankelijk van de leeftijd van de kat, voldoende voor ongeveer 24 dagen. Het kattenvoer blijft 3 dagen goed in de koelkast en kan ook in porties worden ingevroren. Zo kun je je geliefde kat voor ongeveer 1,53 € per dag echt gezond en soortgericht voeden. Het is het beste als het voer levenslang wordt gegeven. Op de lange termijn kun je goed besparen met de 6-pack van 6 blikken* en kom je uit op een voordelige 76 cent per 100 gram voer. Om te ontdekken welke favoriete smaken jouw kat heeft, is het proefpakket op de website www.fluwelenoor.nl* de moeite waard:
Katten hebben hun voer trouwens het liefst op prooidiertemperatuur – gewoon mengen met een scheutje water uit de waterkoker en het voer heeft meteen de juiste temperatuur.
Gift voor de darm: Antibiotica
Elke toediening van antibiotica doodt de bacteriën in de darm – niet alleen de ziekteverwekkende, maar ook de bacteriën die helpen bij de spijsvertering. Helaas krijgen Duitse slachtdieren zeer veel antibiotica preventief toegediend, wat tot gevolg heeft dat het kattenvoer vaak besmet is met antibiotica-resistente kiemen. Wie zijn kat echt darmvriendelijk wil voeden, kan terugvallen op kattenvoer uit landen waar deze preventieve toediening van antibiotica verboden is. Ik raad over het algemeen aan alleen kattenvoer te kopen dat in Zweden wordt geproduceerd, omdat daar de slachtdieren geen antibiotica op verdenking krijgen toegediend. Hier (klik)* vind je natvoer met tot wel 99% vleesgehalte, geproduceerd in Zweden van vlees in voedselkwaliteit (ook wij mensen zouden het kunnen eten) en zonder koolhydraten, chemische toevoegingen of kleurstoffen.
De darmkuur voor katten
Na de overstap naar een soortgeschikt en darmvriendelijk kattenvoer, kan een darmkuur in overweging worden genomen. Een speciale darmsanering kan preventief werken, of helpen na antibiotica of een wormkuur. Ook bij een gevoelig maag- en darmstelsel is een sanering aan te raden. Hiermee wordt de levensgemeenschap van de bacteriën in de darm behouden en een symbiose tot stand gebracht. Dit bevordert niet alleen de afweer, maar ook het welzijn. Meer dan 80% van de immuuncellen bevinden zich immers in de darm. Als deze uit balans is, is de gezondheid van de kat gevoelig verstoord.
Hoe verloopt een darmsanering bij een kat?
Of het nu gaat om vaccinaties, een wormkuur of ongeschikt voer, een darmsanering is een goede aanvulling naast het overstappen op darmvriendelijk kattenvoer. Alles wat een kat binnenkrijgt, wordt ook weer uitgescheiden. En dat kan een ware uitdaging zijn. Ook de ontgiftingsorganen zijn hierbij betrokken. Als er te veel zware metalen en schadelijke stoffen worden opgenomen, raakt het lichaam van de kat snel uitgeput. Bij allergieën, die meestal door een verstoorde darmflora ontstaan, is een darmsanering zelfs meerdere keren per jaar zinvol. Want ook bij een kat ligt de gezondheid in de darm. Met een darmsanering worden ziekteverwekkende darmbacteriën verdrongen.
Hoe lang duurt een darmsanering bij de kat?
De duur van een darmsanering is individueel afhankelijk van de ernst van de diarree. In ernstige gevallen kan een darmkuur zelfs een half jaar lang gegeven worden. Normaal gesproken duurt een darmkuur ongeveer 8 weken.
LET OP MET HUISMIDDELTJES
Zelf experimenteren met huisremedies brengt altijd het risico van een verkeerde dosering van bepaalde bestanddelen met zich mee. Ik persoonlijk vertrouw liever op de door ervaren dierenartsen aanbevolen recepten.
De voorzorg
Ziekteverwekkende factoren in het lichaam van de kat zijn er genoeg. Een gezonde darmflora is de voorwaarde voor een gezonde, vitale en langlevende kat. Er moet een balans ontstaan die haar beschermt tegen ziekten en infecties. Bij een disbalans ontstaan allergieën, infectiegevoeligheid, stofwisselingsproblemen, auto-immuunziekten en verzuring.
Het is belangrijk om te letten op een soortgeschikte voeding voor de kat. Niet alleen honden, maar ook katten kunnen gebarft worden. Dit is de zogenaamde biologisch passende rauwe voeding, die echter enkele nadelen heeft. Een groot probleem is dat in de praktijk vaak voedingsstoffen onder- of overdoseren. Het nauwkeurig afwegen van alle ingrediënten is extreem tijdrovend en er worden meestal fouten gemaakt. Een gezonde voeding zorgt voor een goed immuunsysteem en natuurlijke toevoegingen zorgen voor een verbeterde celregulatie. Wie op zeker wil spelen, vermijdt barfen en kiest een barf-alternatief voor zijn kat. Het is gemakkelijk om vanuit huis soortgeschikt kattenvoer met vers vlees in voedselkwaliteit en meer dan 99% vleesgehalte* te bestellen. Het is een volledig diervoeder voor katten, wat betekent dat het zeker alle voedingsstoffen bevat die de kat nodig heeft. Hierbij heb je de zekerheid dat alle voedingsstoffen in een uitgebalanceerde staat aanwezig zijn. Bij de productie wordt erop gelet dat het vlees niet uit massale veehouderij komt, vrij is van preventieve antibioticatoediening en van biologische kwaliteit is.
Natuurlijke voeding voor een geslaagde darmsanering voorkomt alle vormen van tekorten en een soortgeschikt voer* moet altijd worden gegeven. Want kunstmatige toevoegingen en synthetische stoffen horen niet thuis in voer.
Medicijnen en het afwegen
Dierenartsen grijpen snel naar antibiotica. Ook wordt er preventief een wormkuur voorgeschreven, zonder dit aan de hand van een ontlastingsmonster vast te stellen. Katten moeten naar behoefte worden behandeld en niet om een „rondom bescherming“ te creëren. Alleen een gezonde darm kan die bieden. Daarom moet men zorgvuldig afwegen welke medicatie zinvol is en welke niet.
Wormkuren, als het nodig is
Honden en katten worden regelmatig ontwormd en dat zonder verstand. Het hoort bij de voorzorg en bijna tot de goede toon. Soms wordt er elke 3 maanden ontwormd en van een gezonde darmflora is dan geen sprake meer. Worden er aantoonbaar wormen in de ontlasting gevonden, dan is een wormkuur aan te raden. Anders is het een kwelling voor de darm om aan deze chemische processen te worden blootgesteld. Want één ding moet de huisdiereigenaar duidelijk zijn: wormen hebben geen aanzienlijk effect op de gezondheid van honden en katten.
Een darmvriendelijk kattenvoer is de belangrijkste voorwaarde voor de gezondheid van de kat, want alleen zo heeft een kat een lang en gezond leven in het vooruitzicht.
Ervaringsberichten
Minki en Minosch
Op aanbeveling van een kennis wilde ik dit voer gewoon eens proberen voor onze twee binnenkatten. Mijn kennis is al heel lang klant en haar katten zijn in topvorm.
Omdat bij ons twee kittens waren komen wonen die allebei met ernstige diarree te maken hadden en ook te weinig gewicht hadden, kwam de tip op het juiste moment en ben ik overgestapt op het nieuwe voer.
Ze waren vanaf het begin dol op het voer en hadden veel in te halen. Tegen de diarree van beide kittens heb ik ook het darmpoeder besteld en al na korte tijd werd hun ontlasting steviger en kwamen ze ook aan in gewicht. Inmiddels, na ongeveer 3 maanden, zijn het twee prachtige pluizenbollen geworden. Een prachtige poes en een beeldschone kater, allebei met zo’n knuffelige vacht dat het een plezier is om ze te aaien. Zelfs de dierenarts is enthousiast over onze beide pluizenbollen. Mijn man en ik zijn blij dat we ze vanaf het begin gezond en soortgeschikt hebben gevoed.
Met de begeleiding ben ik ook zeer tevreden en ik vroeg naar de Gewrichtfit, of ik die niet ook eens kon proberen. Ik had te maken met ernstige heuppijn en had al van alles geprobeerd, maar niets hielp. Ik kon ’s nachts niet doorslapen van de pijn. Nu neem ik sinds ongeveer 3 maanden de Gewrichtfit en ik kan ’s nachts weer doorslapen en het heeft een stukje levenskwaliteit teruggebracht. Ik vroeg natuurlijk of ik het ook kon nemen, en omdat de producten allemaal van voedselkwaliteit zijn, aarzelde ik niet lang.
Dit wilde ik gewoon even schrijven, zodat iedereen het kan lezen.
Uw familie Gartler met onze twee lievelingen
Minki en Minosch
Beter na voeromstelling…
Ik heet Walter en het gaat een stuk beter met mij dankzij de voeromstelling. Ik herinner me niets meer van mijn tijd voor het leven op straat. Maar gelukkig ben ik door het dierenasiel in Aken opgenomen en verzorgd. Omdat ik op straat ziek ben geworden, wilde eerst niemand me adopteren. Maar in de lente heb ik toch een nieuw liefdevol opvanggezin gevonden. Zij geven me een thuis, veel knuffels en gezond voer.
Sinds ik daarmee ben begonnen, is mijn diarree aanzienlijk verbeterd. En mijn buik doet niet meer zo’n pijn, zodat ik niet meer op de koude keukentegels hoef te liggen. Bovendien smaakt het voer (vooral dat met het hart erop) me bijzonder goed, zodat ik niet meer te mager ben. Ook zijn mijn blikopener altijd enthousiast over hoe veel beter mijn vacht er nu uitziet.
Ik hoop echt dat mijn vrouwtje het gezonde voer blijft geven, zodat ik de kans krijg om volledig te herstellen.
Voedselintolerantie
Sir Henry und Flocki heb ik nu bijna 5 jaar bij me. In het begin gaven we de twee tijgers gewoon blikvoer uit de supermarkt. Echter, Sir Henry ontwikkelde een voedselintolerantie. Vaak had hij diarree en moest hij overgeven – Flocki daarentegen had een totaal doffe vacht. Beide waren ook vaak verkouden en hadden oogontstekingen.
Dierenartsbezoeken en antibiotica waren het gevolg.
Bij toeval hoorden we toen van het gezonde voer. Dit is nu ongeveer 3 jaar geleden. Sindsdien zijn beide binnenkatten geen enkele keer ziek geweest en ook de vacht van beide is aanzienlijk mooier en glanst weer. Diarree en overgeven waren sinds de voeromstelling helemaal geen onderwerp meer.
Nu heb ik twee volledig gezonde en gelukkige binnenkatten en ook ik ben een zeer tevreden klant en kan Provital alleen maar aanbevelen.
Lisa Schordje, Oberwaltersdorf
Maart 2018
Spijsvertering weer normaal
We hadden het voer eens ter proef geprobeerd en we zijn positief verrast! Het voer heeft wel een redelijk hoge prijs, maar het is het zeker waard.
Mister Jiggles heeft het voer super goed verdragen en heeft dankzij het hoge vleesgehalte van jullie voer geen spijsverteringsproblemen meer, wat normaal gesproken een heel groot probleem voor hem is.
Bovendien heeft onze kleine Coco eindelijk eens haar voerbak leeggegeten – en dat wil wat zeggen bij haar 😉 Wat ook een pluspunt is, is het feit dat het voer geen granen bevat, wat voor ons erg belangrijk is. Wat ons ook beviel is dat het voer niet zo’n doordringende en extreme geur heeft – zo ruikt niet het hele huis naar kattenvoer! 🙂
We hebben bij dit voer het gevoel dat we een goede beslissing hebben genomen, daarom bevelen we dit merk vaak en graag met een goed geweten aan; en zullen we ons voer bij jullie blijven kopen.
Lieve groeten,
Mister Jiggles, Coco, Meoemy en Pawpa
Hier gaat het naar het aanbevolen kattenvoer op de website www.fluwelenoor.nl*
Met het proefpakket kan de kat alle soorten uitproberen en ontdekken welke zijn of haar favoriete smaak is.
Ervaringsberichten
Hallo lieve mensen, vandaag wil ik eens een ervaringsverslag schrijven. Ik heb de voedingsdeskundige via Facebook leren kennen toen ik me grote zorgen maakte over mijn Duitse herder Kim, die eind april slechts 21 kg woog. Zelfs de dierenarts van mijn vertrouwen wist geen raad. Mevrouw Nederkorn heeft mij dit voer in combinatie met een darmkuur (Fructosan/Mannosan), rijst-/gierstpops, biergist en zalmolie aangeraden en mij tijdens de voeromstelling voortdurend begeleid.
Kim had in het begin van de overstap naar het gezonde voer last van winderigheid en viel ook verder af. Ik heb toen de portie verhoogd – aanvankelijk kleine vooruitgang – ze toonde weer speelvreugde – na ongeveer 2 maanden de eerste minimale gewichtstoename – maar ze had ook weer echt levensvreugde – en ja toen ging het gewicht omhoog – binnen vier maanden was ze 5 kg aangekomen, de vacht werd mooier en glanzender.
Bij de katten was er in het begin diarree en gewichtsverlies – opnieuw verharen – en nu zijn het stevige en mooie katten. De vacht is dik en glanzend – de tranende ogen van de niesziekte zijn weg – helemaal zonder dierenarts en ze hebben goedgevormde, niet stinkende ontlasting en urinelozing – hier heeft het doorzetten geloond, wat ik iedereen kan aanraden. Nadeel: Ze eten niets anders meer. PS: Bij Kim werd oorspronkelijk een tumor aan de alvleesklier vastgesteld, die inmiddels niet meer aantoonbaar is. Ik ben blij met elke dag die ik met haar mag genieten.
Karin Söhnchen uit Burscheid
EEN VERSLAG VAN DE DIERENARTS DR. MED. VET. ROSMARIE POSKOCIL
HET DIER IS WAT HET EET!
We weten allemaal dat onze manier van eten een essentiële basis is voor een leven vol vitaliteit, energie en gezondheid en een belangrijke voorwaarde vormt voor het behoud van alle lichaamsfuncties.
Aan de andere kant kan kwalitatief minderwaardig, inadequate voeding een hele reeks ernstige gezondheidsstoornissen veroorzaken, denk maar aan allergieën, stofwisselingsstoornissen, ziekten van de darmen, lever, nieren en vele andere. Deze feiten gelden niet alleen voor mensen, maar evenzeer voor onze viervoetige vrienden. Het voer kan dus, met name door het gehalte aan schadelijke toevoegingen die een aanzienlijke belasting voor de nieren en de lever vormen, een oorzaak en trigger worden voor de meest uiteenlopende ziekten. Vooral onze honden en katten lopen als vleeseters door hun regelmatige eiwitconsumptie een verhoogd risico op een nierziekte op latere leeftijd, die helaas vaak niet meer te behandelen is en tot de dood van het dier leidt.
Deze zo onbevredigende situatie zou in veel gevallen kunnen worden vermeden of uitgesteld. Een zo natuurlijk mogelijk voer zonder toevoegingen, gemaakt van hoogwaardige eiwitten en met een voldoende aandeel koolhydraten kan door het verminderen van de belasting van de lever en nieren een aanzienlijke bijdrage leveren aan de preventie van dodelijke nierinsufficiënties. Vanuit dit oogpunt bekeken, heeft gezonde voeding dus zeker een levensverlengende werking. Een ander veelvoorkomend probleem in de kleine huisdierenpraktijk zijn allergische aandoeningen, die niet alleen de huid kunnen betreffen, maar zich steeds vaker manifesteren in spijsverteringsstoornissen.
De ervaring leert dat deze reacties steeds vaker te wijten zijn aan bepaalde onnatuurlijke voedingsadditieven en dat ze al door het toedienen van een natuurlijk voer behandeld of voorkomen kunnen worden. De opsomming van deze door voeding veroorzaakte ziekten en de positieve effecten van natuurlijke, hoogwaardige voeding kan nog eindeloos worden voortgezet. Ik wil echter afsluitend nog een persoonlijke ervaring delen: De vorig jaar opgerichte vereniging “Katzenhilfe Mostviertel” houdt zich voornamelijk bezig met de vele, vaak verwaarloosde katten op boerderijen. De dieren worden behandeld en gecastreerd en omdat ze voornamelijk alleen buiten leven, is het noodzakelijk ze tot volledige genezing in de praktijk op te nemen en te verzorgen.
Uitgebreide voeding van de vaak totaal uitgehongerde katten staat daarbij natuurlijk op de eerste plaats, waarbij het voer vaak in grote hoeveelheden en heel gulzig wordt opgenomen. Dit leidde bijna altijd tot hevige diarree in de dagen daarna. Sinds ongeveer drie maanden krijgen deze dieren uitsluitend voer uit Zweden – sindsdien hebben we geen enkele diarree meer waargenomen bij deze katten (meer dan honderd dieren!). Het voer bleek ook zeer geschikt voor herstellende of sterk verzwakte dieren. Ik denk dat deze feiten voor zichzelf spreken – of beter gezegd voor dit gezonde voer.
Dr. med. vet. Rosmarie Poskocil
Hier is het koolhydraatvrije kattenvoer voor de opbouw van de darm te vinden: www.fluwelenoor.nl*